Cod EORI-RO sau EORI-GB?

Comerțul cu Marea Britanie după Brexit

Vrei să desfășori relații comerciale în Marea Britanie? Atunci trebuie să te înregistrezi la administrația vamală ca să obții un număr EORI GB și/sau EORI UE.

Cod EORI-RO sau EORI-GB?

În funcție de locul în care desfășori operațiuni vamale vei avea nevoie de un număr EORI. Tu știi când ai nevoie de codul EORI-RO sau EORI-GB? 

  1. Începând cu 1 iulie 2021 este obligatoriu să deții un număr EORI de România dacă faci import/export de bunuri în/din state membre UE sau din afara UE
  2. În plus, de la 1 ianuarie 2021 s-a impus obligativitatea deținerii unui număr EORI-GB, obținut în Regatul Unit pentru efectuarea formalităților vamale în Regatul Unit (fără Irlanda de Nord)

Cum poate fi folosit codul EORI EU în Marea Britanie?

Ca urmare a ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, aceasta a părăsit totodată sistemul european EORI, motiv pentru care numerele EU EORI nu vor mai putea fi utilizate în Marea Britanie și invers.

De reținut: Este obligatoriu să deții un număr EORI RO pentru a importa/exporta în/din Uniunea Europeană!

Cine trebuie să dețină codul EORI-GB?

Conform noilor reguli privind comerțul dintre statele membre UE și Marea Britanie, toate persoanele fizice și juridice cu sediul în GB care nu dețin EORI-GB trebuie să îl obțină în vederea efectuării formalităților vamale.