Ce trebuie să știi dacă ai deja un Cod EORI?

Codul EORI este un număr de înregistrare și identificare unic în Uniunea Europeană ce poate fi folosit ca referință comună în relațiile cu autoritățile vamale de pe întreg teritoriul UE.

Ce trebuie să știi dacă ai deja un Cod EORI?

Dacă ai deja un cod EORI, trebuie să ții cont de faptul că de fiecare dată când se modifică ceva în firmă (cum ar fi denumirea, adresa sediului sau administratorul/persoanele de contact) va trebui să actualizezi datele EORI. 

Acest lucru se poate face tot în mod electronic, prin completarea și depunerea unei cereri de modificare date EORI. De obicei, cererile sunt prelucrate în aceeași zi sau în decurs de câteva zile lucrătoare.

Când trebuie actualizat un cod EORI?

Pentru a se putea efectua formalitățile de vămuire este nevoie ca orice persoană fizică/juridică să dețină un cod EORI valabil. În cazul în care datele pe baza cărora a fost atribuit numărul EORI au fost modificate, este necesară o actualizare a codului EORI.

Când se actualizează codul EORI?

În situația în care s-a modificat 

  • adresa sediului social/de domiciliu
  • denumirea persoanei juridice/numele persoanei fizice
  • forma de organizare a persoanei juridice
  • codul CAEN principal

persoana fizică/juridică trebuie să își actualizeze codul EORI pentru a evita blocarea mărfurilor în vamă și costurile suplimentare. 

Cum se actualizează codul EORI?  

Actualizarea codului EORI se face prin notificarea Direcţiei Regionale Vamale cu privire la  modificarea datelor cuprinse în cerere şi în documentele anexate la aceasta.

Această actualizare trebuie efectuată ori de câte ori apar modificări ale datelor înscrise în cererea de atribuire a unui cod EORI. În caz contrar, existenţa unor date incorecte sau incomplete poate conduce la imposibilitatea efectuării formalităţilor de vămuire, și astfel la blocarea mărfurilor în vamă și desigur, costuri suplimentare.