De ce ai nevoie pentru comerțul cu Marea Britanie după Brexit?

Care este contextul Brexit?

Începând cu 1 februarie 2020 Regatul Unit a decis să se retragă din Uniunea Europeană, astfel devenind o țară terță. Ca urmare a acestui context, perioada de tranziție prevăzută în Acordul de retragere a avut ca dată limită 31 decembrie 2020, astfel încât circulația mărfurilor și, implicit, expedierile de colete între UE și Regatul Unit sunt supuse controlului vamal începând cu data de 1 ianuarie 2021.

De reținut câteva aspecte cu privire la relațiile comerciale dintre statele membre UE și Regatul Unit

  1. De la 1 ianuarie 2021 numerele EORI din Regatul Unit (EORI-GB) nu mai sunt valabile în Uniunea Europeană, așa cum nici numerele EORI-EU nu se mai acceptă pe teritoriul Regatului Unit
  2. Dacă ești stabilit în Regatul Unit și vrei să obții un număr EORI trebuie să știi că autoritățile vamale din statele membre pot să accepte cererile depuse deja înainte de încheierea perioadei de tranziție și să atribuie numere EORI având ca „dată de începere a numărului EORI” o dată anterioară datei de 31 decembrie 2020.
  3. Formalitățile vamale se aplică tuturor mărfurilor exportate dintr-un stat membru al UE în GB. Nu există o perioadă de tranziție pentru importuri în U.E. 

De ce ai nevoie pentru comerțul cu Marea Britanie după Brexit?

Vrei să desfășori relații comerciale în Marea Britanie? Atunci trebuie să te înregistrezi la administrația vamală ca să obții un număr EORI GB și/sau EORI UE.

Cum poate fi folosit codul EORI EU în Marea Britanie?

Ca urmare a ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, aceasta a părăsit totodată sistemul european EORI, motiv pentru care numerele EU EORI nu vor mai putea fi utilizate în Marea Britanie și invers.

De reținut: Este obligatoriu să deții un număr EORI RO pentru a importa/exporta în/din Uniunea Europeană!

Când este nevoie de codul EORI-GB?

De la 1 ianuarie 2021 s-a impus obligativitatea deținerii unui număr EORI-GB, obținut în Regatul Unit pentru efectuarea formalităților vamale în Regatul Unit (fără Irlanda de Nord).

Comerț cu GB – Pași necesari pentru a nu îngreuna formalitățile vamale

  1. Trebuie să obții un număr EORI. Conform noilor reguli toate persoanele fizice și juridice cu sediul în GB care nu dețin EORI-GB trebuie să îl obțină în vederea efectuării formalităților vamale.
  2. Completarea declarației privind originea mărfurilor exportate.

Cum obții codul EORI?

Ai nevoie să obții rapid codul EORI? Noi te putem ajută să obții un cod EORI simplu, rapid și 100% digital. Cererile sunt depuse în mod electronic în aceeași zi în care se primesc solicitările. Din momentul transmiterii cererii, codul EORI va fi atribuit în aproximativ 3-48 de ore, în funcție de numărul solicitărilor înregistrate la Direcția Regională Vamală Competentă. Numărul EORI se transmite tot în mod electronic, adică la adresa de e-mail specificată de tine.